Kako se čisti i neguje vaša Electrolux rerna

Ažurirano 18.6.2024. 13.58


Kitchen with ovens

Redovno čišćenje vaše Electrolux rerne je veoma važno – iz higijenskih razloga i kako bi vaša rerna i njeni dodaci bili u savršenom stanju. Jednostavno i dosledno čišćenje vaše rerne poboljšava njene performanse, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Vaša rerna ima različite potrebe za čišćenjem, u zavisnosti od modela i tipa. Različite Electrolux rerne imaju brojne funkcije za čišćenje koje doprinose njihovom održavanju – proverite koje funkcije se odnose na vaš model rerne. Kombinujte rernu s našom ponudom proizvoda za negu rerni kako biste dobili najbolje rezultate.Održavanje rerne čistom

Svakodnevno čišćenje:

 • Unutrašnjost: optimalno, unutrašnjost bi trebalo očistiti nakon svake upotrebe. Obrišite unutrašnjost i unutrašnju stranu staklenih vrata mekom krpom
 • Prednja strana rerne: očistite prednju stranu rerne mekom krpom, toplom vodom i blagim deterdžentom
 • Metalne površine: za čišćenje metalnih površina koristite sredstvo za čišćenje
 • Fleke: očistite fleke blagim deterdžentom

Za čišćenje prednje strane rerne, metalnih površina i fleka preporučujemo sprej za čišćenje rerne i mokrotalasne rerne.

Detaljnije čišćenje:

Pre svega, istražite koje programe za čišćenje nudi vaša rerna. Ovi programi su predviđeni za svakodnevno i detaljno čišćenje. Ponekad je potrebno da izvršite detaljnije čišćenje bočnih rešetki i staklenih vrata. U nastavku možete pronaći opis kako možete očistiti ove delove svoje rerne.

 • Čišćenje bočne rešetke: za detaljnije čišćenje, preporučujemo vam da skinete bočne rešetke. To možete učiniti tako što ćete povući prednju stranu bočne rešetke dalje od zida i potom ponoviti isti postupak sa zadnjom stranom bočne rešetke. Očistite bočne rešetke tako što ćete ih natopiti u sudoperi ili oprati u mašini za pranje sudova
 • Unutrašnja strana staklenih vrata: možete skinuti i očistiti unutrašnju stranu staklenih vrata ako se zaprlja. Pogledajte korisničko uputstvo u kome je opisano kako se to radi na vašem modelu rerne. Pažljivo skinite staklene panele i očistite ih mokrom krpom ili koristite sredstvo za čišćenje rerne za naročito tvrdokorne ostatke hrane. Preporučujemo vam sprej za negu rerni i mikrotalasnih rerni.

Proizvodi za čišćenje

 • Sprej za negu rerne i mikrotalasne rerne
 • Nega parne rerne – Sredstvo za uklanjanje kamenca iz parne rerne
 • Komplet za negu parne rerne – sredstvo za čišćenje i uklanjanje kamenca

Podsetnici za čišćenje

Mnoge naše rerne imaju podsetnike za čišćenje. Rerna će vas podsetiti kada je vreme da očistite i/ili uklonite kamenac iz rerne kako bi nastavila da radi optimalno. Podsetnici se mogu omogućiti i onemogućiti u meniju PODEŠAVANJA ili im se može pristupiti preko naše zvanične aplikacije.

Programi za čišćenje

U nastavku možete pronaći pregled različitih programa za čišćenje koji su dostupni na našim rernama, a koji pomažu u održavanju čistoće. Pogledajte svoju rernu ili korisničko uputstvo kako biste utvrdili koji program važi za vaš model rerne.

Katalitičko čišćenje – katalitička obloga apsorbuje masnoću, koja se otpušta i lako uklanja nakon izvršavanja programa čišćenja. Saznajte više o katalitičkom čišćenju.

Pirolitičko čišćenje – prljavština, masnoća i ostaci hrane se pretvaraju u pepeo pri visokim temperaturama i brišu bez napora. Saznajte više o pirolitičkom čišćenju.

AquaClean – koristi vlagu za prethodni tretman masnoće i ostataka hrane, što čini čišćenje rerne lakšim. Saznajte više o funkciji AquaClean.

Ako imate parnu rernu

Ako imate parnu rernu, možda imate i sledeće programe.

Parno čišćenje – funkcija automatskog čišćenja koja koristi paru da omekša masnoće i ostatke hrane, što olakšava čišćenje rerne. Saznajte više o parnom čišćenju.

Parno čišćenje PLUS – program intenzivnijeg čišćenja parom. Saznajte više o parnom čišćenju.

Sušenje – možete pokrenuti ovaj program za čišćenje da osušite unutrašnjost rerne nakon kuvanja na pari.

Uklanjanje kamenca – s vremena na vreme je potrebno da uklonite kamenac iz sistema za paru. Ova funkcija vam pomaže oko toga. Saznajte više o uklanjanju kamenca.

VAŽNO

 • Uvek se pobrinite za to da se rerna ohladila pre čišćenja
 • Uvek se pobrinite za to da se rerna ohladila pre čišćenja kada koristite sprej za čišćenje rerne, naprskajte sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite unutrašnjost umesto da prskate sredstvo direktno u unutrašnjost rerne. Prskanje sredstva u unutrašnjost rerne vremenom može da dovede do oštećenja kapilarnih kablova iza ventilatora
 • Deterdžent za čišćenje koji se koristi mora da bude neabrazivanZa više informacija o svom modelu rerne, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovde.