Kako se koristi funkcija Sous Vide na vašoj Electrolux parnoj rerni

Ažurirano 22.4.2024. 12.37


Sous vide cooking and using the sous vide function on your oven


Kuvanje tehnikom Sous Vide zadržava vlagu, aromu, hranljive materije i ukuse – dajući vam profesionalni rezultat. Najvažnija prednost korišćenja tehnike Sous Vide je ta što praktično eliminiše rizik od prekuvavanja hrane. 
S obzirom na to da se hrana dinsta u vakuumiranim kesama, ovaj metod kuvanja pojačava ukuse svega što kuvate. Ovu funkciju možete pronaći na Electrolux SteamPro modelima rerni.
Sous Vide se često povezuje s mesom, ali ovu tehniku možete koristiti za pripremu morskih plodova, peradi, povrća i krompira. Možete čak pripremati i jaja primenom tehnike Sous Vide za savršeno kuvano belance i tečno žumance.

Šta vam je potrebno

Osim vaše ProSteam rerne, potrebne su vam kese za Sous Vide i aparat za vakuumiranje.

Kese za Sous Vide

Electrolux kese za vakuumiranje dizajnirane su da budu reciklirane i proizvedene su od veće količine plastike koja se može reciklirati nego kod prethodnih modela*; možete ih pronaći ovde. Takođe se proizvode sa do 40% manje emisija CO2 nego pre**. Kese su kompatibilne sa Sous Vide rernama, aparatima za vakuumiranje i fiokama za vakuumiranje.

Ne zaboravite da reciklirate kesu za vakuumiranje nakon kuvanja. Nakon korišćenja kese za vakuumiranje, uklonite sve tragove hrane iz unutrašnjosti kese kako biste izbegli kontaminaciju kante za reciklažu. Nakon toga, kesu možete baciti u kontejner za reciklažu plastike.


*Ova kesa je izrađena od NEXT FLEX MP0X (Format>A4) i može se reciklirati u skladu sa EN 13430 (DIN EN 13430)

**Prema Proceni životnog ciklusa (LCA) koju je izvršio Electrolux

Aparat za vakuumiranje

Kako biste zatvorili svoje kese za Sous Vide, potreban vam je aparat za vakuumiranje. Postoje stone verzije aparata i ugradne fioke. Stoni aparat za vakuumiranje biće vam od velike pomoći kada počnete da eksperimentišete sa Sous Vide kuhinjom bez mnogo napora. Naši aparati za vakuumiranje su fleksibilni i jednostavno se koriste; pronađite naše aparate za vakuumiranje ovde.

Ako želite da vinete svoje Sous Vide čarolije u nove visine, opremite svoju kuhinju ugradnom fiokom za vakuumiranje za lako vakuumiranje i osećaj luksuza. Istražite ponudu naših ugradnih fioka za vakuumiranje.

Kako se koristi funkcija Sous Vide  

1. Napunite posudu za vodu do maksimalnog naznačenog nivoa i vratite posudu na njeno mesto
2. Stavite hranu u kesu za Sous Vide i vakuumirajte je. Stavite kesu na rešetku na trećem nivou u rerni
3. Izaberite funkciju Sous Vide na svojoj SteamPro® rerni


4. Podesite vreme kuvanja

5. Podesite temperaturu
6. Pritisnite START

Saveti i trikovi

  • Preporučujemo da propržite crveno meso kratko u posudi ili na roštilju nakon korišćenja funkcije Sous Vide. To će mesu dati hrskavu površinu
  • Kada kuvate više komada peradi ili ribe u jednoj kesi, postavite ih jedno pored drugog, a ne jedno na drugo kako bi svi komadi bili dobro kuvani
  • Priprema obroka zamrzavanjem vakuumirane hrane: izvadite plastične kese iz zamrzivača i stavite ih direktno u rernu kada koristite funkciju Sous Vide

Za više informacija o svom modelu rerne, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovde.

Sada kada ste naučili više o tehnici Sous Vide, kliknite ovde da saznate više o tome kako se kuva na pari.