Kuvanje na pari – kako da maksimalno iskoristite svoju Electrolux parnu rernu

Ažurirano 13.6.2024. 11.28

Women steam cooking vegetables in a steam oven

Kuvanje na pari nudi brojne prednosti, poput odličnog očuvanja ukusa, živopisnih boja i hranljivih materija. To je jedan od najnežnijih načina za pripremu jela. Hrana se ne izlaže preteranoj toploti posude zbog koje deluje osušeno ili izgorelo, niti se priprema u kipućoj vodi koja rastvara važne vitamine i minerale rastvorljive u vodi. Kuvajte aromatične i zdrave obroke do savršenstva sa svojom Electrolux parnom rernom.

Na pari možete kuvati skoro sve – povrće, žitarice, morske plodove, perad, meso, hleb i kolače, sva jela postaju bolja s ovom metodom kuvanja.

Kako se kuva na pari

Sve Electrolux parne rerne nude kombinaciju pare i suve toplote, pružajući vam beskrajne opcije za kuvanje. Možete izabrati da kombinujete paru i suvu toplotu ručno ili koristiti funkciju Steamify® ako je dostupna na vašem modelu rerne.

Preporučujemo da vaša rerna bude hladna kada počnete sa pripremom kako biste maksimalno iskoristili prednosti kuvanja na pari. Takođe, ako je vaša rerna zagrejana kada počnete s kuvanjem, imajte u vidu da proizvedena para neće biti vidljiva.

Electrolux rerne nude četiri nivoa pare. Vaša rerna možda ima sve ove nivoe ili samo neke od njih. Kao opšta smernica, u nastavku je opisano za šta se koriste različiti nivoi pare:Puna para koristi neprekidan protok pare za pripremu zdrave i aromatične hrane. Idealno za nežnu pripremu namirnica kao što su povrće, pirinač, kus-kus i morski plodovi (riba, dagnje i račići)
Funkcija Humidity High (Visoka vlažnost) kombinuje vruć vazduh s parom. Savršeno podešavanje za osetljiva jela kao što su kreme, voćni kolači, terine i riba
Funkcija Humidity Medium (srednji nivo vlažnosti) kombinuje vruć vazduh s parom za nežno dinstanje. Idealno za rebarca ili pečenu ribu, kao i za pečenje hleba i piškota
Funkcija Humidity Low (niska vlažnost) kombinuje vruć vazduh s parom za sočne i hrskave obroke. Savršeno za meso, perad, ribu, zapečena jela, musake i pečeno povrće, kao i za pečenje pita, mafina i biskvita


Ručno podesite nivo pare

1. Napunite posudu za vodu do maksimalnog naznačenog nivoa
2. Vratite posudu za vodu na njeno mesto
3. Prelistajte meni da pronađete ručne funkcije na paru
4. Izaberite željenu ručnu funkciju na paru
5. Podesite temperaturu
6. Pritisnite START

Pustite da Steamify® odredi nivo pare

Ako vaša rerna ima funkciju Steamify®, ona automatski podešava nivo pare na osnovu temperature koju ste izabrali. Ona potom dodaje odgovarajuću količinu pare u odgovarajućem trenutku i kombinuje je sa suvom toplotom kada je to potrebno. Saznajte kako da kuvate sa Steamify®.

Saveti i trikovi

  • Pobrinite se da vaša rerna bude hladna kada počnete kuvanje na pari kako biste maksimalno iskoristili prednosti kuvanja na pari
  • Kada želite da održite hranu toplom, nema potrebe da pokrivate hranu folijom jer vlažnost nudi isti nivo zaštite
  • Kada pripremate hranu na punoj pari, preporučujemo da koristite Delux komplet za paru koji je isporučen s rernom koja ima opciju Puna para


VAŽNO

  • U posudi za vodu koristite isključivo hladnu vodu iz slavine. Nemojte koristiti filtriranu (demineralizovanu) ili destilovanu vodu. Nemojte koristiti druge tečnosti. Nemojte sipati zapaljive ili alkoholne tečnosti u posudu za vodu
  • Ako je vaša rerna zagrejana na početku pripreme jela, proizvedena para neće biti vidljiva
  • Ispraznite posudu za vodu kada završite s kuvanjem
  • Preostala voda može da se kondenzuje u unutrašnjosti rerne. Nakon kuvanja, pažljivo otvorite vrata rerne. Kada se rerna ohladi, osušite unutrašnjost mekom krpom.
  • Rerna će vas s vremena na vreme podsetiti da treba da uklonite kamenac iz svoje parne rerne. Uklanjanjem kamenca se uklanjaju naslage kamenca i sprečava taloženje kamenca u sistemu za paru u vašoj rernu, zahvaljujući čemu rerna nastavlja da radi optimalno. Saznajte više o tome kako se uklanja kamenac iz rerne.


Learn more on kako se peku hleb i kolači na pari, ili kako da podgrejete ostatke hrane koristeći podešavanje Regeneracija parom..

Za više informacija o svom modelu rerne, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovde.