Prženje u modernim električnim rernama

Ažurirano 26.1.2021. 14.34

Mnogi recepti preporučuju dodavanje vode u pleh za pečenje prilikom pečenja, kao i, u nekim slučajevima, pečenje / pečenje na vodenoj kupelji. Međutim, to može stvoriti nekoliko problema u modernim električnim rernama.

Korištenje vode u rerne datira iz vremena originalnih rerni, kada nisu bile termostatski kontrolisane. Rerne su tada mogle ograničiti i raspodeliti temperaturu pomoću pare. Mogli bi ograničiti isparavanje iz stvarnog spoja, kako bi sprečili njegovo izgaranje. To je postignuto delom prelivanjem puno vode u lim za pečenje, a delom redovnim prelivanjem fuge vodom / sokovima.

Razlog prelivanja vode / sokova preko fuge tokom postupka kuvanja nije bio da bi prodrli u spoj i učinili ga sočnijim i ukusnijim. Tekučnost ne može prodrijeti u zglob kada se istovremeno vrši isparavanje. Isključena voda se koristila samo kao vrsta termostata.

  • U to vreme u rerni nije bilo ničega što bi moglo oštetiti ova moćna para koja je nastala, a nije bilo ni RCD prekidača na koje bi vlaga mogla uticati. Vrata rerne uglavnom nisu bila postavljena jako čvrsto, pa je bilo puno mogućnosti da vodena para iscuri iz rerne.
  • Nažalost, navika upotrebe vode u rerni često se prenosi do danas, kada je razvoj proizvoda to učinio potpuno nepotrebnim, pa čak i krajnje neprikladnim. Posljednjih godina došlo je do nevjerovatnih pomaka u vezi s Rernama / šporetima, delom u korist potrošača, a delom iz razloga uštede energije, te je potrebno kuvanje u njemu prilagoditi ovom razvoju.
  • Moderne rerne imaju vrlo finu regulaciju termostata i takođe su vrlo dobro zatvorene. To znači da je temperatura vrlo stabilna. No kako isparavana voda stvara pritisak, upravo zato što su rerne tako dobro zatvorene, vodena para često odabire sasvim slučajna mesta, a rerna deluje poput šporeta pod pritiskom.
  • Tada ćete videti zasićenu masnoću vodenom parom koja se skuplja pored vrata rerne, gdje se pretvara u tečnost na primer na elementima za kuvanje i kaplje na pod. Također ćete videti da para izgleda ulazi ispod radne površine i ulazi u električni sistem. To može uzrokovati prekid RCD prekidača, u najgorem slučaju.
  • Konvekcijske rerne su posebno sklone problemima s vlagom, jer se vrući vazduh ovde upuhuje preko limenki / posuđa punjenih vodom, stvarajući još veću količinu isparavanja.
  • To znači da bi količina vode u rerni trebala biti minimalna. 100-200 ml je više nego dovoljno za izbegavanje, sokovi izgaraju. U isto vreme treba obratiti pažnju na temperaturu pečenja. Idealna temperatura pečenja u normalnim rernama je 200 stepeni. U konvekcijskim rernama obično trebate smanjiti temperaturu na 150-165 stepeni. Ograničavanjem potrošnje vode. A svesni temperature postići ćete značajne uštede energije. Za isparavanje pola litre vode koristi se onoliko energije koliko ima da proključa tri litre vode. Ovih 100-200 ml vode najveći je volumen koji se može preporučiti ako istovremeno želite izbeći gore spomenute probleme.
  • Trebali biste staviti spoj na rešetku iznad posude otporne na rernu, koja je otprilike iste veličine kao spojnica. To osigurava minimalno isparavanje iz sokova i najmanju moguću potrošnju energije. Međutim, trebate imati na umu da rub posude mora biti dovoljno visok da može primiti sokove i rastopljenu masnoću. Nakon pečenja na osnovu ove metode, količina sokova neće se bitno razlikovati od one kod pečenja vodom. Sokovi mogu biti malo koncentriraniji, ali kako je tačka ključanja vode 90 stepeni, bilo koja dodana voda stopiće se sa sokovima u minimalnim količinama. To sokove čini vrlo pogodnim za upotrebu u umaku.