oven

Upotreba funkcije rerne za pečenje na žaru

Pečenje na žaru jedna je od funkcija rerne koja se najviše zapostavlja. Da li ste znali da se može upotrebljavati kao zamenski roštilj? 

Ko ne voli dobar roštilj?

Priprema namirnica na plamenu zaista je nešto posebno. Taj prizor... Taj zvuk... Taj miris...

Međutim, priroda ponekad ima drugačije planove.

Zima, kiša, led ili samo ledena hladnoća. Postoje trenuci u kojima ne možete da pripremate roštilj na otvorenom. 

Ne brinite!

Uz funkciju svoje rerne za pečenje na žaru roštilj zapravo možete pripremati u kući – tokom cele godine.

Kako da koristite funkciju rerne za pečenje na žaru?

Da li ste ikada upotrebili postavku za pečenje na žaru u svojoj rerni? Zamislite da je reč o roštilju okrenutom naopako. Umesto odozdo, toplota dolazi odozgo. Iako nećete dobiti ukus dima, namirnice će se svejedno sjajno zapeći. Recepti za brzu pripremu jela na žaru u rerni funkcionišu sjajno. U većini rerni grejač se gasi kada se dostigne zadata temperatura – kako biste održali „žar″, blago odškrinite vrata rerne. Vodite računa o tome da redovno proveravate stanje namirnica kako ne bi zagorele. 

Kako pripremati jela na žaru na ploči za kuvanje?

Pretvorite svoju ploču za kuvanje u zamenski roštilj. Upotrebite tiganj od livenog gvožđa jer uspešno zadržava toplotu pa će ostati vruć i tako možete da dobijete one toliko željene tragove prženja. Tiganj stavite na ploču za kuvanje i zagrevajte ga sve dok ne postane jako vruć, zatim smanjite temperaturu na srednju vrednost i održavajte je tokom celog procesa pripreme. Ako posuda počne da se dimi, previše je vruća. Kako biste postigli najbolje rezultate, pre nego što namirnice stavite u tiganj, osušite ih kuhinjskim ubrusima i lagano ih premažite maslinovim uljem. I zapamtite: namirnice nemojte da okrećete previše rano – dopustite da se neometano peku barem tri ili četiri minuta kako bi stigle da se zapeku.

Povezani članci