Vodiči za kupovinu

Pronađite kuhinjski aspirator koji savršeno odgovara vašim potrebama

Stilovi

Kuhinjski aspiratori međusobno se uveliko razlikuju po svom obliku i veličini.

Ostrvni Aspiratori – namenjeni su za kuhinje s ostrvom u sredini. Ovi aspiratori vise sa plafona.

Zidni aspiratori – bez obzira na to radi li se o aspiratorima ravne izrade ili onim kaminskim, ovi sjajni uređaji dostupni su u različitim veličinama i montiraju se na zid.

Ugradni aspiratori – kako bi se savršeno stopile sa stilom vaše kuhinje, ovi aspiratori mogu se ugraditi u kuhinjski ormarić ili u radnu ploču.

Podugradni aspiratori - uštedite na prostoru tako da aspirator montirate ispod kuhinjskog ormarića, odnosno iznad ploče za kuvanje.

Savjet profesionalaca: prie nego što odaberete, proverite koliko iznosi preporučena udaljenost između ploče za kuvanje i aspiratora.

Kruženje vazduha

Imate li spoljni odvod zraka?

Da - ekstrakcijski aspiratori koriste spoljni odvod za izbacivanje ustajalog vazduha. Dužina, savijeni delovi i vrsta materijala od koje je izrađena odvodna cev uticat će na protok vazduha. 

Ne - recirkulacijski aspiratori ne trebaju spoljni odvod zraka. One pročišćavaju vazduh pomoću nekoliko filtera odstranjujući čestice i mirise.

Savet profesionalaca: uključite aspirator pre nego što počnete kuvati kako biste aktivirali cirkulaciju ili ekstrakciju vazduha.

Hrana

Ako obično kuvate aromatična jela ili imate veliku kuhinju, trebaće vam jači aspirator, i to ne samo zbog mirisa, nego i zato što se masnoća može nakupiti na teško dostupnim mestima i oštetiti vam zidove.

Snaga

Ako imate priliku da birate između aspiratora s različitim kapacitetom, potrebno je izračunati minimalni i maksimalni usisni kapacitet. Sledite ove jednostavne korake:

1. Izmerite dužinu, širinu i visinu svoje kuhinje

2. Pomnožite dužinu x širinu x visinu = kapacitet u kubnim metrima

3. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 6 = minimalni usisni kapacitet (šest izmena vazduha na sat pri laganom kuvanju, npr. pri ključanju na laganoj vatri)

4. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 12 = maksimalni usisni kapacitet (dvanaest izmjena vazduha na sat pri prženju na ulju)

U pravilu se preporučuje usisni kapacitet između 8 i 12.

Nivo buke

Ako želite tiho okruženje bez buke koja će vas ometati, odaberite aspirator koji se odlikuje nižim nivoom buke. Electrolux aspiratori imaju nivo buke između 40 i 70 dB. Napomenimo, poredjenja radi, da šapat ima jačinu zvuka od približno 40 dB, a normalan razgovor između 60 i 70 dB.

Kad su u pitanju ekstrakcijski aspiratori, napomenimo da dizajn odvodnih cevi utiče na nivo buke. Broj zavoja i poprečnih delova svedite na minimum i za odvodne cevi odaberite vrstu materijala koji smanjuje nivo buke.

Filteri

Svi kuhinjski aspiratori imaju filtere za masnoću na kojima se zadržavaju čestice hrane iz vazduha. Zavisno od vrste, filtere je potrebno redovno menjati (zamenjivi) ili čistiti (trajni). Stalne metalne filtere za masnoću moguće je potopiti i oprati ručno ili u mašini za sudove na 60-70°C.

Recirkulacijski aspiratori imaju filtere od aktivnog ugljena koji odstranjuju mirise i koje bi trebalo očistiti ili zameniti svaka četiri meseca. Neki filteri od aktivnog ugljena se mogu prati.

Odaberite uređaj za sebe

Electrolux kuhinjski aspiratori odlikuju se snažnim sistemom usisavanja vazduha, tihim i učinkovitim radom i nagrađivanim dizajnom – pronađite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.