Oven in kitchen

Upoznajte se s parnom rernom.

Dobro došli u ukusniju svakodnevicu uz paru! Dopustite da s vama podelimo nekoliko saveta i praktičnih rešenja uz koja pomoću parne rerne možete da izvučete ono najbolje iz svojih jela. 

Dobro došli!

Čestitamo vam na vašoj parnoj rerni! Bez obzira na to da li ste je tek kupili ili je rerna već neko vreme vaša, para omogućuje sjajan način pripreme jela. Jednom kada počnete da upotrebljavate paru i sami ćete otkriti njene prednosti – mi ćemo vas uz to upoznati s razlozima koji paru čine sjajnim izborom za pripremu svega, od svakodnevnih obroka i zalogajčića do branča i večera za posebne prilike. 

Dobro došli u svet pare!

Posuda za vodu

Krenimo redom: ono što parnu rernu čini posebnom jeste činjenica da se ona upotrebljava za kuvanje na pari. Zbog toga je za ispravan rad rerne potrebna posuda za vodu koja mora biti napunjena. Toplota iz rerne tu vodu pretvara u paru.

U parnim rernama Electrolux posuda za vodu nalazi se u gornjem desnom uglu parne rerne. Jedini je izuzetak rerna SteamBake, u kojoj se ta posuda nalazi u unutrašnjosti na dnu rerne. U svakom slučaju morate voditi računa o tome da je napunite pre nego što počnete s pripremom jela.

-

-

Nivoi pare

Još jedna stvar koju je važno imati na umu jeste da postoje različiti nivoi pare koje možete upotrebiti prilikom pripreme, a oni u parnim rernama Electrolux nose sledeće nazive: Full Steam (visoki nivo pare), Humidity High (visoka vlažnost), Humidity Medium (srednja vlažnost) i Humidity Low (niska vlažnost). Evo nekih opštih smernica za najbolju primenu različitih nivoa pare:

Na nivou Full Steam (visoki nivo pare) za pripremu zdravih i ukusnih namirnica koristi se stalan dotok pare. Taj je nivo savršen za nežnu pripremu namirnica kao što su povrće, pirinač, kuskus i plodovi mora (riba, dagnje i gambori).

Na nivou Humidity High (visoka vlažnost) za pripremu osetljivih jela koristi se kombinacija vrućeg vazduha i pare. Taj je nivo savršen za osetljiva jela kao što su kremovi, pudinzi, paštete i riba.

Na nivou Humidity Medium (srednja vlažnost) za nežno dinstanje koristi se kombinacija vrućeg vazduha i pare. Taj je nivo savršen za dinstano meso ili pečenu ribu, kao i za pečenje hleba i slatkih testa.

Na nivou Humidity Low (niska vlažnost) za pripremu sočnih i hrskavih jela koristi se kombinacija vrućeg vazduha i pare. Taj je nivo savršen za meso, piletinu, ribu, gratinirana jela, složence, pečeno povrće, kao i za pečenje pita, mafina i keksa.

Pročitaj više

Uz paru su namirnice još ukusnije.

Učinite svoje omiljene namirnice još ukusnijim bez dodatnog napora. Upotrebite paru za pripremu povrća, ribe, mesa, hleba, pa čak i deserta kako biste uz hrskavu koricu uživali u sočnoj unutrašnjosti namirnica punoj ukusa. 

Povezani članci

  • Učinite svoje praznične klasike još ukusnijim pomoću pare.
    Turkey dinner
  • Pripremite jednostavna i ukusna riblja jela u svojoj parnoj rerni.
    Fish and greens on plate
  • Pripremite ukusan branč u svojoj parnoj rerni.
    Sandwich with egg and avocado