Kako skinuti fleke sa odeće pomoću prirodnih namirnica iz domaćinstva  

Posegnite malo dublje u svoj kuhinjski ormarić i otkrićete svakodnevne predmete koji bez napora uklanjaju fleke sa odeće. Nema potrebe za jakim hemijskim sredstvima za čišćenje kada poznati kuhinjski sastojci mogu da urade posao podjednako dobro – i produže vek trajanja vaše odeće.  
 
Čitajte dalje za praktične savete o tome kako da uklonite fleke sa odeće prirodnim sredstvima za uklanjanje fleka za pažljiviji pristup negovanju odeće i čuvanju životne sredine.  

A guy removing stains

Čista odeća uz čistu savest  

Obezbeđivanje bezbednog kućnog okruženja sa čistim vazduhom za vašu porodicu je glavni prioritet, posebno ako imate decu sklonu alergijama.  

U našoj potrazi za praktičnošću, nije neuobičajeno da naši ormani u vešernicama sadrže niz flaša sa hemikalijama koje obećavaju brza rešenja za umrljanu i uflekanu odeću.  

Ali da li ste ikad zastali da pročitate etiketu? Iako moćne hemikalije i komercijalna sredstva za čišćenje sa veštačkim mirisom nude rezultate, oni nisu vaša jedina opcija. 

Postoje čistiji i prirodniji načini kako da skinete mrlje sa odeće. 

Kada znate da je moguće da se uhvatite ukoštac sa većinom zadataka uklanjanja fleka na efikasan način koristeći svakodnevne sastojke, možete doneti informisanu odluku o tome kako da uklonite teške fleke sa odeće kod kuće – i poštedite sebe odlaska u supermarket u potrazi za sredstvima za čišćenje. 

7 prirodnih sredstava za uklanjanje fleka koja daju rezultate 

Pojednostavite svoju rutinu pranja sa ovih sedam prirodnih sredstava za uklanjanje fleka koja efikasno čiste vašu odeću.

1. So – efikasno sredstvo za upijanje fleka 

Ovaj svestrani, prirodni sastojak, natrijum hlorid, pomaže u upijanju čvrstih fleka poput fleka od crvenog vina. Takođe može da ukloni neprijatne mirise i statički elektricitet prilikom pranja vaše odeće. 

 • Pospite so preko fleke da upije prosutu tečnost – to je odlično prirodno sredstvo za uklanjanje fleka sa odeće 
 • Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, so ubija bakterije dok čisti

2. Destilovano belo sirće – višenamensko sredstvo za čišćenje  

Od prljavštine do neprijatnih mirisa, destilovano belo sirće iz vašeg lokalnog supermarketa pomaže u prirodnoj nezi vašeg veša. 

 • Belo sirće omekšava nečistoće i lepilo, te efikasno neutrališe neprijatne mirise
 • Pomaže u uklanjanju ostataka sapuna i ostavlja tkaninu vidljivo mekšom – potpuno prirodno 

3. Soda bikarbona – vrhunsko prirodno sredstvo za čišćenje 

Takođe poznata kao natrijum bikarbonat, soda bikarbona je svestrano prirodno sredstvo za čišćenje i kuvanje bez kojeg se teško živi.  

 • Soda bikarbona se može umešati u pastu za uklanjanje fleka sa odeće 
 • Osim što neutrališe neprijatne mirise, ona takođe ima i blago abrazivno dejstvo koje struže nečistoće 

4. Sok od limuna – osvežavajuće i efikasno sredstvo protiv fleka  

Omiljen među mirisima u domaćinstvu, limunov sok može da pomogne da odeća duže izgleda blistavo. Sačuvajte svežinu limuna tako što ćete ih umotati u foliju i staviti u fioku frižidera dok ne bude potreban.

 • Limun lepo miriše i sadrži kiselinu koja može da eliminiše fleke brzo i lako
 • Koristite limunov sok da očistite i izbledite svoju belu odeću 

5. Kukuruzno brašno – običan kuhinjski skrob sa moćima čišćenja 

Kukuruzno brašno uklanja fleke od masnoće i upija ulje – to su obično neke od najizazovnijih fleka za uklanjanje. 

 • Poprskajte odeću da upijete masne fleke
 • Napravite pastu od kukuruznog brašna i vode za tvrdokorne fleke  

6. Sapun – tradicionalan, a opet pouzdan metod za tretiranje fleka na odeći

Sapuni za pranje veša napravljeni od prirodnih sastojaka, kao što su so i kokosovo ulje, mogu efikasno da tretiraju fleke pre pranja.

 • Navlažite sapun vodom i nežno ga utrljajte na fleku
 • Čuvajte sapun u suvoj plastičnoj posudi između upotrebe da traje duže  

7. Gazirana voda – prirodno sredstvo za uklanjanje fleka sa mehurićima  

Flaša gazirane vode iz frižidera je odličan način da se uhvatite ukoštac sa flekom kojoj je potreban brz tretman. 

 • Šumeća i blago kisela, gazirana voda može da pomogne u uklanjanju fleka poput onih od kafe  
 • Delujte brzo na sveže fleke – prvo upijte tečnost za najbolje rezultate pre nego što sipate gaziranu vodu na fleku
   

Odeća koju volimo zaslužuje da živi duže. Sa prirodnim sredstvima za uklanjanje fleka, lako možete da umanjite znake habanja na vašoj omiljenoj odeći, smanjujući potrebu za kupovinom nove. Nedeljno pranje veša postaje obzirnija i dugotrajnija rutina za negu odeće. 
 

Kako skinuti fleke sa odeće – rešenja za svaku tkaninu 

Bezbedni, prirodni sastojci koji nude efikasno uklanjanje fleka produžavaju život odeće i bolji su za naše kućno okruženje. Evo nekoliko načina kako možete da postignete da vaša odeća ponovo izgleda kao nova. 

Beli pamuk  

Uklonite žute fleke natapanjem odeće u sodu bikarbonu ili belo sirće pomešano sa ključalom vodom (odnos 1 : 16). Natopite preko noći, pa operite kao i obično.
 
Limunov sok je prirodno sredstvo za uklanjanje fleka sa odeće i efikasan je u izbeljivanju belog veša. Potopite odeću, prilagodite odnos limunovog soka i vode da bude 1 : 32, a zatim operite kao i obično.   

Lan i pamuk  

Pomešajte sodu bikarbonu sa blagim deterdžentom za pranje veša u posudi sa toplom vodom i namočite lan ili pamuk da biste lakše uklonili fleke sa tkanine. 

Poliester 

Sintetička vlakna su često najotpornija na fleke. Međutim, neke fleke, kao što su stari tragovi od znoja, zahtevaju dodatnu pomoć. Potopite odeću u mešavinu ekološke tečnosti ili tečnosti za pranje sudova na biljnoj bazi, sirćeta i vode. Nežno istrljajte fleku mekom četkicom za zube. 

Boje 

Kada odlučujete kako da uklonite fleke sa odeće koja ima mešavinu boja, dobra je ideja da prvo testirate odabrano sredstvo za uklanjanje fleka na maloj površini tkanine. Neke boje mogu da izblede ako koristite sok od limuna, na primer. Belo sirće je često bezbednija alternativa. 

Svila i osetljiv veš  

Svilu ili osetljive tkanine treba tretirati blagim sredstvima za uklanjanje fleka, kao što su soda bikarbona i deterdžent za pranje sudova. Uvek uradite test na maloj površini pre tretiranja fleke na osetljivim tkaninama. Za najbolje rezultate, nežno utrljajte prstima i izbegavajte četkanje tkanine. 

Vuna 

Da biste uklonili fleke sa vunene odeće, pažljivo navlažite čistu krpu destilovanim belim sirćetom i obrišite, ali nikada ne trljajte. Potom pratite uputstva za negu sa etikete na odeći. 

Antilop 

Da biste uklonili fleke sa antilopa koje nisu na bazi ulja, umočite meki sunđer u rastvor sirćeta i vode i nežno obrišite. Iščetkajte četkom za antilop kada se osuši. Proverite etiketu na odeći od antilopa – neke stvari se možda ne peru i potrebno im je profesionalno hemijsko čišćenje. 

Alati za lako uklanjanje fleka 

Uklanjanje fleka je jednostavno, naročito ako imate nekoliko praktičnih stvari iz domaćinstva da vam pomognu.
 

 • Mala meka četka (kao što je četkica za zube) za manje fleke 
 • Veća četka sa krupnijim čekinjama za uklanjanje tvrdokornih nečistoća i fleka 
 • Idealne su meke, upijajuće krpe, kao što su stare, čiste krpice za lice koje više ne koristite
 • Jedna ili dve prazne plastične bočice sa prskalicom 

Kako da napravite domaće sredstvo za uklanjanje fleka 

Da li ste ikada ispraznili mašinu za pranje veša i videli da su one užasne fleke još uvek tu? Niste sami.
 
Razlaganje fleka pre pranja odeće u mašini za pranje veša može dati bolje rezultate za uklanjanje fleka bez potrebe za ponovnim pranjem. Možete lako napraviti sredstvo za uklanjanje fleka kod kuće koristeći obične sastojke iz vašeg domaćinstva.
 

 • Napunite prskalicu destilovanim belim sirćetom. Poprskajte odeću da uklonite žute fleke ispod pazuha ili buđ
 • Pomešajte jednake količine sirćeta i vode u flaši sa prskalicom da biste uklonili vosak od sveća. Na fleku stavite list papira za pečenje i podignite što više voska uz pomoć tople pegle na papiru. Potom uklonite preostale tragove voska pomoću mešavine sirćeta i vode  
 • Za svestrano sredstvo za uklanjanje fleka, pomešajte sodu bikarbonu sa sokom od limuna i deterdžentom za pranje sudova. Čuvajte u flaši sa prskalicom i nanesite na odeću pre redovnog ciklusa pranja u mašini 

Pravljenje domaćeg prirodnog sredstva za uklanjanje fleka sa odeće je lako. Kombinacije kao što su destilovano belo sirće, deterdžent za pranje sudova i voda u flaši sa prskalicom mogu se pomešati, obeležiti i čuvati u vašem ormariću. 

Čišćenje tačkastih fleka – prirodna rešenja za uklanjanje tvrdokornih fleka 

Jednostavno čišćenje tačkastih fleka često je sve što je potrebno kada se suočite sa izazovom kako ukloniti fleke sa odeće. Umesto da perete ceo komad odeće, čišćenje tačkastih fleka usmereno je na manju uflekanu površinu. 
 
Jedno efikasno sredstvo za čišćenje fleka koje je lako napraviti je pasta od sode bikarbone i sirćeta. Nanesite na fleku i ostavite da deluje pre nego što odeću operete kao obično. 
 
Limunov sok i so su moćna sredstva za čišćenje kada se koriste zajedno, zahvaljujući antibakterijskim svojstvima limuna i abrazivnim svojstvima soli.  
 
Čišćenje tačkastih fleka usmereno je na fleku i izbegava potrebu da se pere ceo odevni predmet, čime štedi vodu i energiju i produžava životni vek vaše odeće.  

Često postavljana pitanja o uklanjanju fleka sa odeće 

Koristite ovaj brzi vodič da pronađete odgovore na vaša najčešća pitanja o efikasnom uklanjanju fleka sa odeće pomoću sredstava za čišćenje iz vašeg domaćinstva.  
 
Identifikujte fleku, a zatim koristite najbolja prirodna sredstva za uklanjanje fleka kako bi vaša odeća ponovo bila čista i bez fleka. 

Koji je najbolji način za skidanje fleka sa bele odeće? 

Tretirajte tačkastu fleku mešavinom soka od limuna i sode bikarbone. Alternativno, pomešajte kipuću vodu sa sodom bikarbonom i potopite belu odeću preko noći za veće fleke. Perite kao i obično. 

Kako da uklonim stare fleke od ulja sa odeće koristeći sredstva za čišćenje iz domaćinstva? 

Mešavina sode bikarbone, limunovog soka i deterdženta za pranje sudova uklanja većinu fleka na bazi ulja. 

Koji je najbolji način za skidanje starih fleka od sosa od paradajza sa odeće? 

Dobro natopite odeću u toploj vodi, pa poprskajte sirćetom. Ostavite da se natopi pre pranja.

Kako da uklonim masne fleke sa odeće? 

Upotrebite kukuruzno brašno da upijete mast. Očetkajte višak brašna. Isperite hladnom vodom pa operite kao i obično. 

Da li mogu da uklonim masne fleke sa odeće?  

Utrljajte pastu od sode bikarbone i sirćeta na fleku četkicom za zube. Operite kao i obično na najvišoj preporučenoj temperaturi za predmetnu tkaninu. 

Kako da uklonim fleke od kafe sa odeće?  

Mešavina deterdženta za pranje sudova, sirćeta i vode pomaže u uklanjanju fleka od kafe sa odeće.  

Koji je najlakši način za skidanje žutih fleka sa bele odeće? 

Natopite odeću u mešavini soka od limuna i vode i ostavite da deluje tokom noći, pa operite kao i obično. 

Da li mogu da uklonim fleke od crvenog vina sa odeće? 

Upijte fleku. Prekrijte je solju ili sodom bikarbonom. Ponovo upijte tečnost, pa operite kao i obično. 

 

* Budite pažljivi kada mešate predložene sastojke. Electrolux ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve greške ili nezgode izazvane ovim aktivnostima.