Kuvanje na pari sa parnom rernom – vodič za zdrave, ukusne obroke

Kuvanje na pari je neopevan heroj ukusnih zdravih obroka. To je svestrana metoda koja ističe najbolje u svemu, od hrskavog povrća do meke ribe, sočnog mesa i savršenih knedli, sve kroz jednostavan proces kuvanja na pari. Ipak, tek treba da postigne veću upotrebu u našim kuhinjama.

Nije samo lako; kuvanje na pari je jedan od najprirodnijih i najzdravijih načina pripreme hrane jer čuva integritet sastojaka svakog jela. Tu smo da vam pomognemo da otkrijete kako kuvanje na pari može da postane kamen temeljac vaše svakodnevne pripreme hrane, pružajući vam ukusne, zadovoljavajuće obroke za celu porodicu. 

Steamed vegetables bowl in a kitchen

Šta je priprema jela na pari? 

Priprema jela u parnoj rerni vrti se oko jednostavnosti i zdravlja. Ono koristi snagu pare za ravnomerno i nežno kuvanje hrane, zadržavajući ukuse i hranljive materije bolje od mnogih drugih metoda kuvanja. 
 
Kada pripremate hranu u parnoj rerni, zamislite to kao spa tretman za vaše povrće, ribu, meso ili piletinu: jela su puna boja i u svom najboljem izdanju. Za razliku od kuvanja, tokom kojeg hranljive materije mogu da se izgube u vodi, ili prženja, koje često dodaje dodatnu masnoću, kuvanje na pari održava namirnice čistim i zdravim. To je jednostavan način za pripremu ukusnih obroka koji su bolji za vašu porodicu.

Priprema hrane u parnoj rerni – kako to funkcioniše? 

Parna rerna okružuje vaše jelo parom, obezbeđujući ravnomerno kuvanje i zadržavanje ukusa.   
 
Parna rerna može sve, od sočne pečene piletine do mekane, zlatno-braon vekne hleba. Najnoviji modeli mogu automatski da podese odnos pare i toplote za vas, obezbeđujući da svako jelo ima ukus restoranskog kvaliteta. Kada kuvate na pari, zaključavate hranljive materije i vlagu, tako da ne morate da dodajete masnoću da biste pojačali ukus. 

Prednosti kuvanja na pari

Pripremite se da transformišete način na koji pripremate svoje obroke. Kuvanje na pari pruža vam lake obroke koji su zdravi koliko su ukusni. Evo zašto je to pametan izbor za vašu porodičnu kuhinju. 

Pun ukus i tekstura kod kuvanja na pari 

Prihvatanje zdravije ishrane ne znači žrtvovanje ukusa i tekstura u kojima uživate.  
 
Kuvanje na pari poštuje prirodne kvalitete vaše hrane, kuvajući je nežno i ravnomerno. Uživate u autentičnim ukusima i teksturama svojih sastojaka, često bez dodatnih začina.   
 
Pored toga, napredna tehnologija inteligentno kombinuje toplotu i paru kako bi vam pružila hrskavost spolja i sočnu mekoću iznutra. 

Temeljno i ravnomerno kuvanje za jela bogata hranjivim sastojcima  

Kuvanje na pari je tajna za savršenu pripremu jela svaki put. To je nežan proces koji ravnomerno širi toplotu, tako da se svaki deo vašeg jela kuva do savršenstva bez gubitka hranjive vrednosti.  
 
Kada kuvate povrće na pari, zadržavate vitamine koje druge metode kuvanja mogu da izgube. To znači da vaše povrće zadržava više vitamina C, B i folata, koji su neophodni za zdravu porodicu. Uz najnovije pametne parne rerne, imate kontrolu i obezbeđujete da se svi ti dragoceni hranljivi sastojci serviraju na svakom tanjiru. 

Čitav svet mogućnosti – namirnice koje možete da pripremite u svojoj parnoj rerni  

Lepota parne rerne leži u njenoj svestranosti koja vam omogućava da kuvate sve vrste namirnica, od jednostavnih do sofisticiranih. Uživajte u svom omiljenom pečenom povrću sa očuvanim ukusima i hranljivim sastojcima ili u svinjetini tako sočnoj da se topi u ustima. Ili pripremajte ribu i morske plodove koji deluju toliko sveže kao da su tek ulovljeni. 

Pirinač kuvan u parnoj rerni je savršeno mekan svaki put, dok hleb ima hrskavu spoljašnjost sa mekom unutrašnjošću, sve zahvaljujući pečenju na pari. Testenina koju svi obožavamo izlazi iz rerne savršeno al dente.  
 
Koristeći specijalno dizajnirane posude za rernu za kuvanje na pari, svaki recept, od slanog početka do slatkog završetka, ima koristi od ravnomernog kuvanja i kvaliteta pare koja poboljšava ukus. 
 
Evo kratkog spiska omiljenih jela za pripremu u parnoj rerni da inspiriše vaš sledeći obrok: 

 • Riba i morski plodovi – nežni, vlažni i prepuni ukusa  
 • Crveno meso – savršeno pripremljeno, sa svim sokovima sačuvanim u jelu  
 • Piletina i bela mesa – nikada suva, uvek savršena 
 • Povrće – bogato ukusima i hranjivim sastojcima 
 • Hleb i kolači – savršeno nadošli sa zlatnom koricom  
 • Testenine i žitarice – dosledna tekstura  
 • Jaja – pripremljena upravo onako kako ih volite

Saveti za uspešnu pripremu jela na pari  

Ako prvi put koristite parnu rernu, evo nekoliko saveta koji će vas povesti putem uspeha. 

 • Počnite od nečeg jednostavnog, kao što su povrće ili riba. Moći ćete da vidite i osetite razliku koju para pravi 
 • Nemojte se ustručavati da probate paru na jelima koja poznajete i volite. Možda će istaći novi omiljeni ukus ili teksturu 
 • Imajte na umu da je priprema jela na paru brža od tradicionalnih metoda. Pazite da se ne prepeče  

Dok koristite svoju parnu rernu, videćete kako je lako kuvati zdravije i ukusnije obroke svakog dana.

Razumevanje funkcija vaše parne rerne

 • Režim rada sa punim intenzitetom pare koristi samo paru za zdravu i ukusnu hranu. Idealan je za sporo kuvanje povrća, pirinča, kus-kusa, ribe i školjki (dagnje i kozice).
 • Visoka vlažnost (High Humidity) kombinuje paru sa toplim vazduhom za stvaranje ukusnih jela. Idealan je za delikatna jela kao što su kremovi, pite, variva i riba.
 • Srednja vlažnost (Medium Humidity) kombinira paru s vrućim zrakom kada hrana treba polako krčkati. Idealan je za pirjano meso ili pečenu ribu, ali i za pečenje kruha i peciva.
 • Niska vlažnost (Low humidity) kombinuje paru sa vrućim vazduhom za sočnu i hrskavu hranu. Idealan za meso, živinu, gratiniranje, složena jela, pečeno povrće, ali i za pečenje pita, mafina i kolača.

Kombinacija četvrtine pare i toplote  

Sa kombinacijom 25% pare i 75% toplog vazduha, ova funkcija je vaša najbolja opcija da dobijete zlatnu spoljašnjost dok unutrašnjost ostaje vlažna i sočna. To je tajna lepog i ukusnog hleba, piletine, gratiniranih jela, lazanja i testenina. 

Često postavljana pitanja o kuvanju na pari  

Da li mogu da dobijem koricu na pečenoj hrani sa parnom rernom? 

Da, parna rerna može da pomogne da se dobije dobra korica na pečenim proizvodima. Savršena je za hleb i peciva, praveći tvrdu koricu dok unutrašnjost održava vlažnom i mekanom. 

Da li je kuvanje u parnoj rerni neuredno? 

Parne rerne se relativno lako čiste, obično im je potrebno samo brisanje vlage. Možda ćete morati da koristite funkciju čišćenja rerne za detaljnije čišćenje, koje će očistiti rernu za kratko vreme. 

Da li je mikrotalasna rerna efikasnija od parne rerne?

Dok mikrotalasna rerna peče brže, ona obično isušuje hranu i ne zapeče je. Parne rerne peku nešto sporije od mikrotalasnih, ali obezbeđuju ravnomerno zagrevanje i neprekidno unose vlagu, što daje superiornu teksturu i ukus. Takođe mogu efikasnije da zagreju hranu, vraćajući je bliže njenom prvobitnom stanju. 

Da li u parnoj rerni mogu da parim samo određene vrste namirnica?

Parne rerne su neverovatno svestrane i ne služe samo za ribu, valjuške, pirinač i povrće. Takođe možete da pripremate meso kao što je svinjetina ili da ispečete hleb, picu i kolače, postižući vrhunsko dizanje, hrskavu koru i mekšu sredinu. Kuvanje na pari je generalno brže od konvencionalnih metoda, što štedi vreme u užurbanim domaćinstvima. 

Da li će hrana postati gnjecava ako koristim parnu rernu?

Ne, kuvanje na pari poboljšava teksturu i sočnost hrane, a da hrana ne postaje gnjecava. Boje ostaju živahne, a tekstura meka. Kombinacija pare i vrućeg vazduha pomaže da se spoljašnjost zatvori i da se unutrašnjost zadrži vlažnom, a ne kašastom. 

Koliko treba da se brokoli i zelena boranija pripreme na pari? 

Parite brokoli dok ne omekša, za šta je potrebno oko 3–5 minuta. Za zelenu boraniju treba oko 5–7 minuta kako bi se postigla meka a hrskava tekstura. Vreme kuvanja na pari može da varira i zavisi od veličine povrća i teksture koju želite da postignete. Uvek proverite nekoliko minuta ranije kako biste bili sigurni da je pripremljeno onako kako volite. 

Koliko vremena je potrebno da se pripremi losos u parnoj rerni? 

Priprema lososa u parnoj rerni obično traje 8–10 minuta za file prosečne veličine. Ako pripremate celu ribu ili veće porcije, priprema može da potraje nekoliko minuta duže. Najbolje je da proverite da li je losos neproziran i da li se lako odvaja kada ga nabodete viljuškom. Zapamtite, debljina lososa će uticati na ukupno vreme pripreme, pa ga prilagodite u skladu sa tim.