Mašine sa prednjim punjenjem i mašine sa gornjim punjenjem – 11 ključnih razlika  

Kada dođe vreme za zamenu mašine za pranje veša, vaš izbor nove mašine za pranje direktno utiče na efikasnost vaše svakodnevne rutine pranja veša. Kako da se odlučite između mašine sa prednjim punjenjem i mašine za gornjim punjenjem? Oba stila imaju jedinstvene prednosti i mane. 
 
Ovaj vodič ističe 11 razlika između mašina sa prednjim punjenjem i mašina sa gornjim punjenjem. Bez obzira na to da li dajete prednost efikasnosti, jednostavnosti korišćenja ili uštedi energije, ova poređenja će vam pomoći da pronađete svoju idealnu mašinu za pranje veša. 

A front load washing machine beside a top load

Osnovno o mašinama sa prednjim punjenjem i mašinama sa gornjim punjenjem      

Razumevanje funkcionalnosti mašina za pranje veša sa gornjim i prednjim punjenjem je od suštinskog značaja kada birate najbolju opciju za vaš dom.  
 

Mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem

Mašina za pranje veša sa gornjim punjenjem sa vratima na vrhu omogućava vam da ubacite veš u mašinu odozgo. Jednostavno se koriste, naročito ako želite da izbegnete savijanje prilikom punjenja i pražnjenja mašine. Takođe možete slobodno da dodajete stvari tokom ciklusa – zgodna funkcija za sve potrebe za pranjem u poslednjem trenutku. 
 

Mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem 

Mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem imaju vrata okrenuta napred koja se otvaraju na jednu stranu bubnja. Većina naprednih mašina za pranje veša ima prednje punjenje, i nude optimalnu efikasnost i niz podešavanja za prilagođavanje ciklusa pranja vašim potrebama. 

Svaki model, bilo da se radi o mašini za pranje sa prednjim ili gornjim punjenjem, nudi različite prednosti koje će odgovarati vašem domaćinstvu i pojednostaviti vašu rutinu pranja. 
 

11 ključnih razlika između mašina sa gornjim punjenjem i mašina sa prednjim punjenjem  

1. Dizajn i izgled 
 
Najupečatljivija razlika prilikom poređenja mašina sa prednjim i gornjim punjenjem je u dizajnu. 
 
Mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem imaju staklena vrata na prednjoj strani, koja vam omogućavaju uvid u svet vašeg uskovitlanog veša dok se pere. Nasuprot tome, mašine sa gornjim punjenjem, koje se otvaraju odozgo, imaju uži i jednostavniji dizajn.  
 

2. Veličina i kapacitet mašine 
 
Mašine sa gornjim punjenjem nude kompaktan dizajn, ali i nešto manji kapacitet za pranje. Međutim, njihove manje dimenzije ih čine idealnim za smeštanje u ograničen prostor. 
 
Nasuprot tome, mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem imaju veći kapacitet, primaju više veša u jednom punjenju, što ih čini pogodnim za veća ili dinamičnija domaćinstva.    

3. Maksimalna efikasnost potrošnje vode i struje 
 
Mašine sa prednjim punjenjem troše manje vode i energetski su efikasnije. Možete oprati veću količinu veša, a za to troše oko tri puta manje vode. Napredna podešavanja za uštedu energije vam omogućavaju da smanjite potrošnju energije dok detaljno čistite.  
 

4. Poređenje performansi pranja  
 
Efikasnost čišćenja vaše sledeće mašine za pranje veša je od ključnog značaja. Možda se pitate: „Da li mašine sa prednjim punjenjem bolje peru?” U mnogim slučajevima, odgovor je da. Napredno tumbanje kod mašina sa prednjim punjenjem efikasno uklanja nečistoće i fleke za vrhunsko čišćenje brojnih različitih vrsta tkanina. 
 
Nasuprot tome, mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem koriste pokret uvrtanja koji može da zgrudva odeću, što ih čini manje efikasnim prilikom pranja krupnijih stvari, kao što su zimski kaputi i jastuci.   
 

5. Trajanje ciklusa pranja – kada su vam potrebni brzi rezultati      
 
Mašine sa gornjim punjenjem su generalno brže. Obično završavaju pranje za 20–35 minuta, idealne su ako želite brze rezultate od čestih pranja.  
 
Mašinama sa prednjim punjenjem, sa druge strane, treba oko sat vremena za prosečan ciklus pranja. Ovo duže trajanje je zbog njihovog procesa čišćenja – kombinacije okretanja bubnja sa plitkim bazenom vode i deterdžentom za detaljno čišćenje vaše odeće. 
 
Najnoviji pametni kućni uređaji uključuju napredne mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem koje nude kraće programe pranja prilagođene vašem vešu, pružajući veću fleksibilnost bez ugrožavanja performansi čišćenja.    

6. Brzina centrifuge i ekstrakcija vode za efikasnije vreme sušenja  
 
Kada uporedite mašinu za pranje sa gornjim i prednjim punjenjem, brzina centrifuge određuje koliko efikasno je vaša odeća pripremljena za sušenje.
 
Mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem imaju veću brzinu centrifuge, u proseku oko 1500 obrtaja u minuti (o/min). Ovo je znatno brže nego kod mašina sa gornjim punjenjem, koje obično postižu 600 o/min. 
 
Zašto je ovo bitno? Što je veća brzina centrifuge, to se više vode ukloni iz odeće. Zbog toga će veš iz mašine sa prednjim punjenjem biti manje vlažan, što će skratiti vreme sušenja i potencijalno uštedeti energiju ako koristite mašinu za sušenje veša.    

7. Nivo buke i vibracija – pronađite mašinu koja je melem za uši  
 
Zvuk mašine za pranje veša može da napravi veliku razliku u nivou udobnosti vašeg doma, posebno ako ste dinamično domaćinstvo koje je naviklo na često pranje. Koja je razlika u pogledu ovog aspekta između mašine sa prednjim i sa gornjim punjenjem? 
 
Mašine sa prednjim punjenjem su tiša opcija. One rade sa manje vibracija, što ih čini boljim izborom za stanove, stambene prostore otvorenog plana ili ako je vaša vešernica u blizini spavaće sobe.  
 
Mehanizam mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem ima tendenciju da bude bučniji tokom ciklusa pranja, a mašina za pranje veša može više da vibrira. 

8. Neželjeni mirisi i buđ u vašoj mašini za pranje veša
 
Kada istražujete opcije i birate između mašine za pranje veša sa prednjim i gornjim punjenjem, uzmite u obzir potencijal za razvoj neprijatnih mirisa i buđi u vašoj mašini. 
 
Mašine sa prednjim punjenjem, sa njihovim efikasnim gumenim zaptivkama, mogu da zahtevaju više pažnje. Redovno čišćenje će sprečiti nakupljanje buđi oko zaptivke vrata za čistije i zdravije kućno okruženje.   
 
Sa druge strane, vrhunske mašine sa gornjim punjenjem prirodno izbegavaju probleme sa buđi, jer nemaju zaptivke oko kojih voda može da se zadrži. Ova razlika u dizajnu mašina za pranje veša sa gornjim i prednjim punjenjem može da utiče na potrebu za redovnim održavanjem. 
 
Koji god model da izaberete, oba su osmišljena da učine pranje veša lakšim i efikasnijim. Da li mašine sa prednjim punjenjem bolje peru? One mogu da imaju bolje performanse. Ali da li se mašine sa gornjim punjenjem lakše održavaju? One svakako imaju svoje prednosti. Razmislite šta više odgovara vašem domaćinstvu dok poredite mašine za pranje veša sa prednjim i gornjim punjenjem. 

9. Održavanje i popravka obezbeđuju dugotrajne performanse 
 
Vaš izbor između mašine za pranje veša sa gornjim i prednjim punjenjem utiče na to koliko često treba da održavate i popravljate svoj uređaj. 
 
Vrhunske mašine sa gornjim punjenjem generalno imaju niže troškove popravke i lakše su za upotrebu za one koji vole popravke po principu „uradi sam”.  
 
Sa naprednijim funkcijama, mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem koriste stručnost obučenih tehničara.  

Odgovarajući servis i popravci će obezbediti optimalne performanse i produžiti životni vek vašeg uređaja, doprinoseći održivijem pristupu kupovini i zameni proizvoda za domaćinstvo.

10.  Poređenje jednostavnosti upotrebe i praktičnosti    
 
Mašine za pranje sa gornjim punjenjem nude pogodnost dodavanja ili vađenja odeće iz mašine odozgo, čak i u tokom ciklusa. Znaćete da cenite ovu karakteristiku ako imate problema sa leđima ili kolenima zbog čega vam je teško da se savijete.  
 
Naprednije mašine sa gornjim punjenjem imaju podešavanja kao što je dugme za odloženo pokretanje da unapred podesite početak ciklusa pranja u vreme koje vam odgovara, čak i ako niste kod kuće. Ovo takođe dobro dođe ako želite da pokrenete ciklus mašine usred noći, kada su cene energije često najniže. 

11. Cena i pametno ulaganje u budućnost  
 
Ulaganje u novu mašinu za pranje veša tiče se pronalaženja ravnoteže između početnih troškova i dugoročnih ušteda.  
 
Iako mašine sa prednjim punjenjem mogu da imaju veću cenu, one su dizajnirane da štede energiju i vodu, što ih čini isplativijom i dobrom investicijom za budućnost.  
 
Međutim, takođe je neophodno da uzmete u obzir i svoj budžet. Širok spektar proizvoda koji se nude među mašinama za pranje veša sa prednjim i gornjim punjenjem pomaže vam da pronađete savršenu mašinu za pranje veša koja zadovoljava sve potrebe vašeg domaćinstva.  

Mašina sa prednjim i gornjim punjenjem – razumevanje prednosti i mana za pranje veša bez muke 

Odgovaranje na pitanja kao što je „Da li su mašine sa prednjim punjenjem bolje?” može da predstavlja izazov. Tabela poređenja u nastavku će vam pomoći da odmerite prednosti i mane ove dve vrste mašina za pranje veša. Pronađite mašinu za pranje veša koja najbolje odgovara vašem domaćinstvu.   
 

Mašina za pranje veša sa gornjim punjenjem

Prednosti 

 • Pristupačniji inicijalni troškovi 
 • Lakši pristup sa vratima odozgo 
 • Korisnik može lako sam da je održava 
 • Kompatibilna sa većinom deterdženata  
 • Praktično dodavanje ili vađenje odeće tokom ciklusa 

Mane

 • Veća potrošnja vode i električne energije 
 • Više buke i vibracija 
 • Ograničene napredne funkcije 
 • Potencijal za više habanja odeće
 • Generalno kraći vek upotrebe 

Mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem  

Prednosti 

 • Vrhunska efikasnost potrošnje energije i vode  
 • Naprednije karakteristike i funkcije 
 • Bolje performanse čišćenja 
 • Tiši rad sa manje vibracija  
 • Veća brzina centrifuge za kraće vreme sušenja  

Mane 

 • Viši početni troškovi  
 • Zahteva savijanje za punjenje i pražnjenje  
 • Zahteva posebne deterdžente  
 • Nemogućnost dodavanja ili vađenja odeće tokom ciklusa 
 • Hermetički zatvorena vrata podstiču razvoj buđi  

 

Da li vam je potrebna pomoć oko pronalaženja odgovarajuće mašine za pranje veša za vaše domaćinstvo? Pročitajte naš vodič za kupovinu
 

Često postavljana pitanja o mašinama za pranje veša sa prednjim i gornjim punjenjem    

Odgovorili smo na najčešća pitanja kako bismo vam pomogli da pronađite svoju idealnu mašinu za pranje veša.    

Zašto da kupim mašinu za pranje veša sa prednjim punjenjem? 
 
Mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem ima smisla ako želite da smanjite potrošnju energije u svom domaćinstvu i uštedite na računu za struju. Mašine za pranje sa prednjim punjenjem su dizajnirane da maksimalno smanje potrošnju vode i skrate vreme sušenja, pomažući vam da uštedite vreme i novac.   
 

Koje su prednosti mašina sa prednjim punjenjem? 
 
Mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem su izvanredne za detaljno pranje. Odeća se okreće ravnomernije, pa se kao rezultat dobija čistija odeća bez nabora ili uvrtanja. Ovaj tip mašine za pranje veša takođe štedi vodu, radi tiše i ima naprednije funkcije.  

Koje su prednosti kupovine mašine sa gornjim punjenjem umesto mašine sa prednjim punjenjem? 
 
Mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem su generalno nežnije prema vašem budžetu. Lako se koriste i održavaju, a omogućavaju i dodavanje odeće tokom ciklusa. One su praktičan izbor za vaše svakodnevne potrebe u pogledu pranja veša. 
 

Koji tip mašine za pranje veša je bolji za osetljivu odeću?  
 
Mašine sa prednjim punjenjem se smatraju boljim izborom za osetljivu odeću. Nežno prevrtanje pažljivije postupa sa ovim tkaninama nego pokreti mešalice ili radnog kola u mašinama za pranje sa gornjim punjenjem. Dakle, kada uporedite mašinu za pranje sa gornjim punjenjem i prednjim punjenjem za fine tkanine kojima je potrebna dodatna nega, mašina sa prednjim punjenjem je bolji izbor. 
 

Šta treba da uzmem u obzir u pogledu prostora i montaže mašine za pranje veša?  
 
Na mašinu sa prednjim punjenjem se može staviti mašina za sušenje veša, što je čini dobrim izborom za male prostore. Mašine za pranje sa gornjim punjenjem zahtevaju više vertikalnog prostora i ne mogu se slagati, što je važno ako imate ograničen prostor u zoni za pranje veša.