Karamelom prekrivena torta

Pecite neprekriveno

Neprekrivena torta je ukusna poslastica bez tradicionalne glazure ili ivica od marcipana. Izraziti, vidljivi slojevi otkrivaju prelepe teksture I boje ukusa unutra. Pecite sa parom za viši i pufnastiji, profesionalniji rezultat

Sastojci (pravi oko 10-12 delova)

Vanila torta sa kardamomom:

75g maslaca (i malo više za podmazivanje pleha)

1.5 dl mleka

225g jaja (4-5 jaja)

340g šećera u prahu 

1 kafena kašičica vanila praha

1 supena kašika mlevenog kardamoma

270g brašna

2 supene kašike praška za pecivo

1 prstohvat soli

 

glazura:

360g šećera u prahu

1.5dl vode

80g žumanca (oko 4 žumanca)

100g jaja (2jaja)

1 supena kašika vanila praha

500g maslaca

 

Karamel sos:

225g šećera u prahu

1.5dl punomasnog krema

100g maslaca

1 prstohvat soli

Uputstvo

 

Torta:

 

1.Prethodno zagrejati rernu na 175°C.

2.Podmazati tri pleha i oprašiti brašnom.

3.Istopite maslac, dodajte mleko i ostavite po strani da se ohladi.

4.Pomešajte jaja, šećer, vanilu i kardamom dok ne postane lagano i pufnasto.

5.Dodajte mešavinu mleka i maslaca  i mešajte dok se ne ujedini.

6.Pomešajte prašak za pecivo, so i brašno.

7.Pomešajte mešavinu brašna sa ostatkom i mešajte dok se ne ujedini.

8.Raspodelite smesu na tri pleha. Pecite torte 20-25minuta ili dok tester torte ne izadje čist. Ostavite torte da se hlade u plehovima, a zatim ih obrnite na neku površinu gde će se ohladiti potpuno.

 

Maslac krem:

 

1. Sipajte šećer i vodu u šerpu debelog dna i zagrejte do 119°C (koristite termometar). Sa stojećim mikserom sa namontiranom žicom za mućenje, izmutite žumanca, jaja i vanilu dok ne postanu lagani i pufnasti. Kada sirup dostigne 119°C, sklonite sa toplote i sa mikseron na najmanjoj brzini, polako dodajte sirup u mešavinu sa jajima. Zaustavite sipanje svakih desetak sekundni i povećajte brzinu na najveću, zatim smanjite ponovo na najmanju i dodajte još sirupa. Ponavljajte dok sav sirup nije pomešan. Ohladiti.

 

2. Ručnim mikserom miksujte maslac dok ne postane pufnast.

 

3.Dodajte jednu po jednu kašiku maslaca u mešavini sa jajima, sa mikserom na najmanjoj brzini. Miksujte dobro izmadju svake kašike, ponovite dok sav maslac ne postane pufnast i potpuno pomešan i krema maslac ne postane glatak.

 

Karamel sos:

 

1. Istopite šećer u šerpi debelog dna na srednjoj jačini dok ne dobije boju zlatne karamele. Istovremeno, zagrejte krem u odvojenoj šerpi. Kada šećer pozlati, odajte krem u serijama dok mešate.

 

2. Dodajte komad po komad maslaca karamali tokom krčkanja i mešajte dok se ne ujedine i dok ne dobijete gust i glada karamel sos. Posolite.

 

Sastavljanje torte:

1. Postavite prvi sloj torte na poslužavniku i rasporedite debeo sloj glazure po njemu. Ponovite dok ne iskoristite sva tri sloja, i završite sa slojem glazure preko. Raspodelite glazuru preko cele torte i ostavite u frižideru da se slegne (10-20min).

 

2. Sipajte blago ohladjeni karamel sos preko torte