Losos sa karfiolom i keljom

Losos sa karfiolom i keljom

Sveže i ukusno sa nordijskim dodirom

Počastite sebe zdravim obrokom napravljenim od jednostavnih i ukusnih nordijskih sastojaka. U ovom receptu losos, odličan izvor omega-3, kuva se sous-vide tehnikom radi očuvanja svih vitamina i minerala. Zatim, uparen je sa karfiolom i vitaminima bogatim keljom da naprave sveže i ukusno jelo.

Sastojci

140g fileta lososa

500g karfiola

1 litar bujona supe od povrća

500g sojinog mleka

100g jabukovog sirća

1 pakovanje kelja

50g maslinovog ulja

So, žuti sećer, maslac i ulje groždjanih semenki

Korak 1

Isecite karfiol na delove. Isecite vrh grančice i ostavite po strani, napravite blend poput kus kus od njega. Izaberite nekoliko najboljih parčeta i isecite ih tanko.

Korak 2

Stavite ribu u sous vide kesu I vakumirajte sa Electrolux vakum zaptivačem.

Korak 3

Kuvajte karfiol na indukciji dok nije polovično spreman. Iscedite vodu, dodajte sojino mleko i kuvajte do kraja. Stavite karfiol u Electrolux MasterPiece blender, dodajte  malo mleka i bledndujte na maksimalnoj brzini 3 minuta. Dodajte istopljeni maslac i ponovo blendujte 3 minuta. Ako bude potrebno dodajte još mleka kako bi dobili željenu gustinu. Posolite prema vašem ukusu.

Korak 4

Podesite Electrolux CombiSteamPro rernu na kuvanje pri niskoj temperaturi (51°). Postavite sous vide kese sa lososom u rernu na 25 minuta. Zahvaljujući vakumiranom pakovanju i niskoj temperaturi riba će zadržati svoj zapanjujući ukus i dobiti neverovatno delikatnu teksturu.

Korak 5

Uzmite malu zdelu i pomešajte sirće i vodu, so i sećer, i ulje od semenki groždja. Sipajte ovu mešavinu preko lepo iseckanog karfiola i promešajte dobro. Kada je riba gotova, izvadite je iz kese i osušite ubrusom/peškirom. Za serviranje, postavite kašiku mešavine na tanjir i preko nje stavite ribu a zatim ukrasite.