Ogranski orzoto od ječma
Orzoto - drugačije napravljen rižoto
Orzoto je italijansko jelo slično rižotou gde se koristi ječam umesto riže.
Orzotto je specijalitet Friuli Venezia Giulia region severoistočne Italije. Ovaj orzoto recept uključuje miks aromatičnog bilja zajedno sa bogatim ukusom kozjeg sira.
Sastojci
200g prokuvanog ječma
1-2 vlašca
50g maslinovog ulja
5g majčine dušice
5g belog luka
100g Bujona supe od povrća
20g tucanih bilja (peršuna, mirodjije, trstike i korijandera)
50g svežeg kozjeg sira
Zelena salata za ukras
Korak 1
Isperite ječam temeljno. Stavite lonac sa vodom na Electrolux indukcijsku ploču i podesite na Powerboost mod (najjače podešenje). Kada samo korz nekoliko minuta vode počne da ključa smanjit jačinu na 12.
Korak 2
Stavite svo zelenilo u kipuću vodu i blanširajte oko 30 sekundi. Onda izvadite zelenili i stavite u ledeno hladnu vodu. Zatim rasporedite zelenilo na peškir i ocedite.
Korak 3
Stavite zelenilo sa malo vode u Electrolux MasterPiece blender zdelu i blendirajte na maksimalnoj brzini dok ne postane glatko. Polijte maslinovim uljem tiganj ili lonac za soseve. Postavite na Electrolux indukcijskog ploči i podestie na nivo temperature 12-13. Dodajte nekoliko grančica majčine dušice i luka. Kada luk poprimi delimično zlatnu boju, sklonite ga zajedno sa majčinom dušicom i dodajte vlašac.
Korak 4
Pržite na nešto nižoj temperaturi (9-10) 1-2 minuta, dodajte ječam i promešajte. Sipajte belo suvo vino. Tokom mešanja, pustite vino da ispari skoro potpuno. Zatim sipajte bujon supe od povrća tako da jedva prekrije ječam. Dodajte još malo bujona supe kako bude isparavala. Kada je ječam spreman, dodajte pomešano bilje i dobro promešajte. Dodajte kozji sir i promešajte ponovo. Ukrasite zelenom salatom.