Kako organizovati orman – pametni saveti za odlaganje odeće pri promeni godišnjih doba  

Da li ste ikada primetili da vam treba predugo da nađete odgovarajuću odeću koju ćete obući ujutro kada se promene godišnja doba? Kako temperature padaju, željni smo da se umotamo u toplu odeću i da izvučemo ta topla pletiva i udobne šalove. Slično tome, jedva čekamo da zbacimo višak slojeva tokom leta. Saznajte kako da organizujete svoj orman bez napora – za svako novo godišnje doba. 
 
Tokom procesa možete ponovo da otkrijete zaboravljene stvari, date starim omiljenim stvarima novi život, reciklirate ili donirate odevne predmete od kojih ste spremni da se rastanete i smirite svoj um osećajem reda.  

An organized wardrobe showing dresses and jackets

Prednosti organizovanja vašeg ormana – osim odeće koju nosite  

U svetu koji je stalno u nekoj žurbi, stanje vašeg ormana može da deluje pomalo beznačajno. Ali zastanite na tren i razmislite o prednostima organizovanja vašeg ormana: 

 • Pojednostavite vaše svakodnevne zadatke dobrom organizacijom ormana: Svakog jutra možete da napravite kombinaciju odeće bez napora, štedeći dragoceno vreme, i da započnete dan bez stresa. 
 • Promišljena potrošnja: Organizacija ne znači da samo napravite više prostora; poenta je da se podsetite šta sve imate. Kada znate šta sve imate u ormanu, manje su šanse da ćete se zaleteti u impulsivnu kupovinu nove odeće. To je korak ka održivijem životnom stilu, donošenju izbora na osnovu potreba umesto prihvatanja trendova koji mogu da dođu i prođu. 
 • Stvaranje unutrašnjeg mira: Orman bez nereda je oblik staranja o samom sebi. Dobro organizovan prostor donosi unutrašnji mir za smiren životni prostor. 

Kako organizovati orman za promene godišnjih doba  

Hajde da popričamo o strategiji. Prvi korak za smanjenje haosa i bolje upravljanje ormanom može da vam oduzme malo vremena. Zato odvojte jedno kišovito poslepodne i izborite se sa gornjom policom i odećom koja visi u vašem ormanu. 

Odvojte letnju i zimsku odeću  

Zamislite to kao da šaljete svoju odeću na sezonski odmor – vaš zimski kaput ne mora da deli vešalice sa vašom letnjom odećom. Ova kategorizacija donosi vam osećaj reda i čini vašu jutarnju rutinu lakšom, bez obzira na vremenske prilike.  
 
Uzmite svaki komad odeće i odlučite da li ga nosite tokom leta ili zime. Potom proverite da li odeća koja vam sada nije potrebna zahteva pranje ili popravku pre odlaganja. 
 
Za odeću koja nije prljava, ali ju je potrebno osvežiti, odlučite se za ciklus sa upotrebom pare u mašini za pranje veša umesto da pokrenete kompletan ciklus pranja. Ili koristite parni uređaj za odeću da je brzo osvežite.

Prelazni komadi odeće koji se mogu nositi tokom svih godišnjih doba  

Prelazna sezona tokom proleća i jeseni, kada priroda nudi mešavinu blagog vremena, zahteva fleksibilnost garderobe. Kada planirate kako da organizujete svoj orman, možda ćete otkriti mnogo raznovrsnih odevnih predmeta koji premošćuju jaz između toplog i hladnog.  
 
Lagane jakne, pamučne marame i udobne farmerke mogu se lako nositi kao slojevi ili samostalno i treba da zauzimaju prostor u vašem ormanu tokom cele godine. 

Kako organizovati orman po bojama, šarama i tkaninama  

Sortiranje odeće po bojama vam olakšava posao kada treba da osmislite odevnu kombinaciju. Ima dana kada morate da potražite inspiraciju u svetlim, veselim bojama. Opet, ima dana kada ste više raspoloženi za jednostavne, meke, neutralne tonove.   
 
Kada vidite svoj orman organizovan po bojama, u oko vam odmah zapadne komad odeće koji tražite. Dobro je kada u ormanu imate poseban odeljak za kačenje odeće u različitim bojama, sa šarama i slikama. 
 
Držanje odeće sličnih materijala na jednom mestu je pametan način da ujutru brže donesete odluku o odevnoj kombinaciji. Grupišite zajedno vunu i kašmir, na primer. Za ove odevne predmete je često bolje da stoje složeni na polici nego da vise u ormanu. 

Držite dodatke na mestu gde možete da ih vidite  

Neverovatno je koliko modnih dodataka se sakupi tokom godina. Modni dodaci su sitni i mogu lako da se izgube u haosu neorganizovanog ormana. 
 
Pravilno organizujte i odlažite svoje modne dodatke i lako ćete postići novi izgled sa starom odećom samo dodavanjem nekoliko svojih omiljenih komada. 
 
Fioke na izvlačenje, pregrade i specijalne vešalice za kaiševe i šalove su praktična rešenja koja su od neprocenjive vrednosti kada smišljate kako da organizujete svoj orman i stvorite prostor u kome je sve pregledno.  
 
Pažljivo odložite torbe i trajaće vam godinama. Možete kupiti specijalne dodatke kako bi torbice zadržale svoj oblik i meke torbe za odlaganje koje štite osetljivu tkaninu ili sprečavaju padanje prašine na kožu. Pažljivo složite kaiševe i odložite ih u veći odeljak s rajsferšlusom. 
 
Sunčane naočare i nakit savršeno staju u fioke i ostaju lako vidljivi. Ove prenosive fioke se često mogu slagati, gurnuti ispod vaše viseće odeće ili se mogu lako postaviti na policu.

Kako efikasno organizovati orman – 5 lakih ideja za odlaganje odeće  

Space is a precious commodity; understanding how to organise your wardrobe is the key to maximising it.  
 
Vreme je da iskoristite sve police, fioke i podove u vašem ormanu. Izaberite rešenja za odlaganje, kao što su vešalice od bambusa i korpe za odlaganje odeće od reciklirane plastike, ako je to moguće.  

 1. Koristite kvalitetne, neklizajuće vešalice i reciklirajte stare žičane vešalice koje ne održavaju svoj oblik – mogu vam uništiti odeću. Razmislite o korišćenju multifunkcionalnih vešalica na koje možete da zakačite mnogo odevnih predmeta na jednu šipku, održavajući odeću organizovanom i bez nabora. 
 2. Iskoristite prostor ispod odeće koja visi tako što ćete staviti fioke na izvlačenje ili korpe za odlaganje odeće.   
 3. Vertikalni organizatori ili police iznad vrata su odlično rešenje za odlaganje cipela i modnih dodataka. 
 4. Razdelnici u fiokama drže sitnije stvari u savršenom redu. Pretvorite šalove, pojaseve, kravate i nakit iz haotične kolekcije u šaroliku izložbu.  
 5.  Razmislite o prenameni svakodnevnih stvari – stara polica za knjige ili merdevine postavljene uz bilo koji zid mogu da posluže kao stalak za cipele ili mesto za odlaganje vaših omiljenih džempera. 

Kako pružiti odeći drugu šansu   

Kada budete krčili nered u ormanu, možda ćete ponovo otkriti neke zaboravljene stvari. Taj zanemareni šal, zapala bluza ili zagubljen džemper mora da postane zvezda vaše sledeće odevne kombinacije. Kombinovanje stvari na nove načine ili dodavanje svežeg dodatka može da pretvori poznato u izvanredno i udahne svež život vašoj odeći.   
 
Zašto da ne zamenite odeću sa prijateljima na neko vreme? Nova kancelarijska odeća ili sjajne pantalone u drugoj veličini mogu biti upravo ono što tražite.  
 
Svi mi u ormanu imamo komade odeće koje smo jedva nosili i koji stoje kao podsetnici na impulsivnu kupovinu. Prosledite ih dalje i osećajte se bolje što vašu odeću nosi neko do koga vam je stalo. 

Kako raskrčiti nered u vašem ormanu – preprodajte, reciklirajte ili donirajte 

Da li znate da se 92 miliona tona otpadnog tekstila baca na deponije svake godine? 
 
Kada otkrijete kako da organizujete svoj orman i eliminišete nered, zapamtite da je nečije smeće drugima blago. Vreme je da donirate ili reciklirate – nikada odeću nemojte bacati.  
 
Čak je i prodaja novih, ali neželjenih stvari bolja od njihovog vraćanja maloprodaji. Prema izveštaju koji je objavio BBC Earth, veće su šanse da roba koju vratite završi na deponiji umesto kod drugog kupca. 
 
Humanitarne organizacije i prodavnice starih stvari su uvek u potrazi za polovnom odećom koju više ne želite. Ili razmislite o transformativnoj snazi projekata koje sami realizujete. Da li bi vaša omiljena haljina mogla da pronađe novi život kao suknja ili bi one iznošene farmerke mogle da postanu moderan šorc sledećeg leta? 
 
Reciklaža, prenamena i razmena su svesni napori da se oslobodimo ciklusa da uvek moramo da kupujemo novo.  

Kako organizovati orman primenom održivijeg pristupa 

Organizacija ormana nije samo stvar pronalaženja savršenog mesta za svaku stvar. Ako organizujete i zaštitite svoju odeću, možete da smanjite njeno habanje i kidanje i da učinite da traje duže. 

 • Odlučite se za kupovinu prirodnih vlakana tamo gde je to moguće, za vašu udobnost i nežniji uticaj na naše prirodne resurse. Pored toga, razmislite o podršci brendovima ili proizvođačima koji se fokusiraju na ekološku odgovornost u industriji odeće. 
 • Kvalitet trijumfuje nad količinom. Uložite u bezvremene klasike koji čine osnovu vašeg ormana i kombinujte ih i spajajte bez napora. Time ćete pojednostaviti vaše svakodnevne izbore i smanjiti potrebu za kupovinom nove odeće. 
 • Saznajte kako da tumačite etikete na odeći za optimalnu negu odeće. Zatim izaberite najbolje podešavanje na svom pametnom kućnom uređaju koje brine o vašoj odeći uz manju potrošnju energije. Na primer, grupisanje tkanina i odabir opcije eko-pranja je odličan način za uštedu energije. To je dobitna kombinacija za vaš orman i životnu sredinu. 
 • Kad god je to moguće, pustite prirodu da uradi svoj posao. Sušite odeću na vazduhu umesto da se oslanjate na sušilicu. To štedi energiju i doprinosi očuvanju tkanine i boja vaše odeće. 
 • Za odeću koja je nošena a nije prljava, osvežavanje može biti sve što je potrebno. Korišćenjem pare u vašoj mašini za pranje veša možete efikasno da očistite i produžite životni vek vaše odeće bez preteranog pranja i potrošnje vode. 
 • Ako treba da uklonite tvrdokorne fleke, jednostavno čišćenje mesta fleke korišćenjem prirodnih sastojaka iz domaćinstva može biti sve što je potrebno.

Organizovanje ormana je više od pukog premeštanja odeće. Korišćenje pametnih rešenja za odlaganje i izbor da reciklirate ili donirate stvari koje ste nekada voleli, doprinosi uređenom životnom prostoru i kućnom okruženju bez stresa.