Uštedite energiju dok perete veš – zašto prati veš na 30 stepeni  

Da li ste ikada pomislili da se čista i živahna odeća može postići ako značajno smanjimo temperaturu vode prilikom pranja veša? Pranje na 30 stepeni je mesto gde se efikasnost sreće sa održivošću bez žrtvovanja rezultata koje očekujete od rutine pranja veša u vašem domaćinstvu. 

30 degrees washing symbol and clothes in the background

Pranje odeće na 30 stepeni – ekološki prihvatljiva promena nabolje  

Kućni uređaji su odgovorni za oko 30% globalne potrošnje električne energije. Ova zapanjujuća činjenica naglašava značaj svakog izbora koji napravimo u našem domu i našeg pristupa korišćenju energije. 

Dani rigoroznog pranja na visokim temperaturama su prošlost. Vreme je da prihvatimo ideju da pranje na 30 stepeni može da pruži čistu i svežu odeću.
 
Uz neke manje promene u rutini održavanja vašeg domaćinstva, nove navike postaju vaša druga priroda i imaju snažan uticaj na uštedu energije i, kao rezultat, utiču i na smanjenje vašeg računa za struju.

Izuzetni rezultati pranja na 30 stepeni  

Nova generacija mašina za pranje veša nudi efikasno pranje na nižim temperaturama, a istovremeno obećava brigu o vašim tkaninama i životnoj sredini u jednom ciklusu.  
 
Smanjenje temperature pranja na 30 stepeni može da očisti odeću sa odličnim rezultatima – tajna leži u inovativnoj tehnologiji koja nas uverava u performanse čišćenja na nižim temperaturama i pomaže nam da postignemo svoje ciljeve održivijeg načina života. 
 
To je način da se spoji ekološki prihvatljiv stil života sa udobnošću i efikasnošću koje vaša porodica zaslužuje.

Zašto je pranje na 30 stepeni ili nižoj temperaturi toliko važno  

Ova promena u vašoj rutini pranja veša donosi značajne prednosti za sve nas:

Ušteda energije i smanjenje emisija 

Pranje na 30 stepeni Celzijusa je jednostavan, ali efikasan korak ka smanjenju računa za struju i emisija ugljenika. To je mala promena sa ogromnim uticajem na naš ekološki otisak.

Smanjite učestalost kupovine novih stvari sa pranjem na nižoj temperaturi 

Niže temperature su nežnije prema odeći, koja bolje zadržava boje i kvalitet vlakana. To znači da vaša odeća duže izgleda kao nova, što smanjuje potrebu za kupovinom nove odeće.

Čuvamo naše okeane 

Pranje na nižoj temperaturi vode može pomoći u smanjenju mikroplastike koju sintetičke tkanine ispuštaju tokom pranja. Ovo doprinosi zaštiti morskog sveta i održava vode čistijim. 

Prednosti pranja odeće na 30 stepeni 

Pranje odeće na niskoj temperaturi produžava životni vek vaših omiljenih odevnih predmeta i smanjuje potrošnju struje. Moderne mašine za pranje veša pružaju odlične rezultate pranja veša na 30 stepeni Celzijusa bez žrtvovanja rezultata koje očekujete od svoje rutine pranja veša.

Čitajte dalje da saznate kako pranje veša na 30 stepeni ne samo da se nosi sa svakodnevnim izazovima pranja veša u užurbanom domaćinstvu već to čini sa izuzetnom lakoćom i dodatnim prednostima.

1. Manja potrošnja energije  

Kada se odlučite za nižu temperaturu pranja, pravite korak ka budućnosti u kojoj je vaše domaćinstvo deo rešenja za globalni izazov. Pranje na 30 stepeni troši značajno manje energije od pranja na višim temperaturama. Time pravite korak napred ka održivijem stilu života. 
 
Ovo je mala aktivnost koja može da ima ogroman uticaj kada se pomnoži sa milionima domaćinstava.

2. Manji troškovi domaćinstva za električnu energiju

Pranje na 30 stepeni predstavlja efikasnu strategiju za smanjenje računa za električnu energiju. Ove hladnije temperature troše manje struje, tako da ćete primetiti smanjenje vaših mesečnih troškova. Napravite korak ka značajnoj uštedi na troškovima jednostavnim odabirom niže temperature na vašoj mašini za pranje veša. 

3. Efikasno čišćenje čak i na 30 stepeni

Česta je zabluda da samo ciklus pranja na visokoj temperaturi može da pruži besprekorne rezultate. Napredna tehnologija ekoloških mašina za pranje veša znači da vaša odeća izlazi iz mašine čista, uz značajno manji rizik od skupljanja i gubljenja boja. Boje na odeći duže ostaju živahne. 

4. Duži vek upotrebe vaše odeće 

Niže temperature vode pri pranju nežnije deluju na vašu odeću i produžavaju njen vek upotrebe. Kada odeća duže izgleda kao nova, manja je verovatnoća da često mora da se kupuje nova odeća

5. Jednostavniji proces pranja sa manje rizika od oštećenja vaše odeće 

Pranje na 30 stepeni je bezbednije za vašu odeću, čak i kada perete odeću različitih boja zajedno. Čak i mešovit veš izgleda sveže i živahno sa manje habanja osetljivih vlakana. 

Prihvatite održive navike pri pranju veša u svom domu  

Mnogi od nas usvajaju nove navike pranja veša, peru kada je mašina potpuno napunjena, biraju niže temperature i noćne cikluse kako bi smanjili potrošnju energije. Često se odlučujemo za sušenje odeće na vazduhu umesto korišćenja mašine za sušenje veša, što dodatno odražava posvećenost zaštiti životne sredine. 
 
Izveštaj o istini o pranju veša koji je objavljen 2023. godine ističe da ako 52% evropskih domaćinstava koja i dalje uglavnom peru na 40 °C i više (manje u poređenju sa 63% u 2021. godini) smanji temperaturu pranja, razlika bi mogla biti jednaka uklanjanju preko jednog miliona automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem sa ulica. 

Ovo su moćni statistički podaci, koji ohrabruju svako domaćinstvo da uloži lični napor da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

Pranje veša kod kuće – kako napraviti pozitivne promene  

Možda je teško poverovati, ali svako domaćinstvo, veliko ili malo, može da napravi razliku u potrošnji resursa. Primenite sledeće jednostavne savete da postignete pozitivan uticaj na vašu životnu sredinu. 

  • Pranje na 30 stepeni Celzijusa ili nižoj temperaturi  
  • Kada menjate uređaje u vašem domaćinstvu, izaberite one koji imaju dobru ocenu energetske efikasnosti 
  • Umesto da uvek koristite ceo dugačak ciklus, pokušajte da osvežite odeću kratkim pranjem na niskim temperaturama ili upotrebom kratkog ciklusa osvežavanja parom. Alternativno, možete prosto da očistite mesta na kojima su se pojavile fleke koristeći prirodne sastojke kada je to moguće  
  • Upoznajte se sa funkcijama vaše mašine za pranje veša da maksimalno poboljšate upotrebu svakog podešavanja. Kada je neophodan ceo ciklus pranja, pobrinite se da bubanj bude potpuno napunjen i izaberite eko-program da biste smanjili potrošnju energije tokom pranja 
  • Produžite period nošenja odeće između pranja da smanjite potrošnju resursa  
  • Koristite tajmer vaše mašine za pranje veša da biste pokrenuli program za pranje veša tokom noćnih sati kada su troškovi energije najčešće niži 

Kako da izaberete savršenu mašinu za pranje veša na 30 stepeni  

Kada dođe vreme za zamenu mašine za pranje veša, odabir savršene mašine za pranje veša za vaš dom je pronalaženje prave kombinacije inovacija i jednostavnosti. Nikada nije bilo lakše učiniti svoju rutinu pranja veša efikasnijom, a istovremeno nežnijom prema životnoj sredini.

  • Potražite modele koji nude ekološki prihvatljivije opcije za pranje koje odgovaraju vašim potrebama. Fleksibilna podešavanja omogućavaju da svaki komad odeće dobije negu kakvu zaslužuje 
  • Energetska efikasnost takođe treba da bude visoko na vašoj listi faktora, jer smanjuje vaše račune i promoviše ekološki prihvatljiviji život u domaćinstvu
  • Odlučite se za mašinu za pranje veša sa intuitivnim kontrolama i funkcijama, što je čini praktičnim dodatkom vašoj vešernici koji se jednostavno koristi  

Za dodatnu pomoć pri izboru vaše nove mašine za pranje veša pogledajte naš vodič za kupovinu

Često postavljana pitanja – odgovori na najpopularnija pitanja 

Da li je 30 stepeni dovoljno za pranje veša?

Da, 30 stepeni je dovoljno za pranje veša, posebno kada se koriste deterdženti namenjeni za niže temperature i napredne mašine za pranje veša koje nude izuzetne performanse na niskim temperaturama. 

Da li se vuna može prati na 30 stepeni? 

Mnogi odevni predmeti od vune mogu se prati na 30 stepeni. Međutim, i dalje je važno čitati etiketu za negu, uz preporuku za korišćenje deterdženta koji je posebno namenjen za vunu.

Da li je pranje na 30 stepeni pranje u hladnoj vodi? 

Pranje na 30 stepeni se smatra pranjem u mlakoj vodi. Pranje u hladnoj vodi je obično pranje na temperaturi od 20 stepeni ili nižoj. 

Koliko traje ciklus pranja na 30 stepeni?

Trajanje ciklusa pranja na 30 stepeni, u zavisnosti od mašine i izabranog ciklusa, može da traje od 30 minuta i duže. Najnovije mašine za pranje veša omogućavaju prilagođavanje trajanja ciklusa prema vašim potrebama.

Da li pranje na 30 stepeni ubija bakterije? 

Pranje na 30 stepeni možda neće ubiti sve bakterije, ali može biti efikasno sa odgovarajućim deterdžentom i za manje zaprljane stvari. 

Da li se mogu mešati boje tokom pranja na 30 stepeni? 

Da, ako ste oprezni, možete mešati boje tokom pranja na 30 stepeni. Međutim, uvek je najbolje prati beli veš i svetlije boje odvojeno od šarenog veša.