Rise in bowl

Usvojite osnove kuvanja na pari.

Ne morate biti profesionalni kuvari da biste kuvali na pari, jednostavno je. Dobiti hrskavije korice, sočniju unutrašnjost namirnica i intenzivan ukus povrća nikada nije bilo lakše. Uz to možete uživati u savršenom pirinču, sočivu, mahunarkama i žitaricama svaki put. 

Kuvanje pirinča na pari (basmati, parboiled ili jasmin-pirinač)

Kuvanje pirinča u parnoj rerni nije samo lako, već pruža i bolje rezultate. Pirinač će svakog puta biti savršen. Svako će zrno biti ravnomerno skuvano, ali ne i prekuvano, a jelo će biti rastresito. Ako moramo da biramo između kuvanja na pari i prokuvavanja, svoj ćemo pirinač radije kuvati na pari. 

 • Glass bowls

  Sve što vam je potrebno jesu pirinač i voda u srazmeri jedan prema jedan i prstohvat soli.

 • Rice bowl in oven

  Stavite namirnice u odgovarajući pleh za pečenje u rerni.

 • Steamy rice in bowl

  Kuvajte na pari uz postavku Full Steam (visoki nivo pare) na 100° 20 minuta. I gotovo!

Kuvanje sočiva i ostalih mahunarki i žitarica na pari

Kada ga kuvate u loncu, sočivo se neretko pretvori u kašu, ali se to u parnoj rerni neće dogoditi jer se na pari sočivo neće prekuvati. Sočivo skuvano na pari uz to je hranljivije jer ne gubi hranljive sastojke kao kada se kuva u ključaloj vodi.

Kako skuvati sočivo na pari? Sve što vam je potrebno su crveno sočivo i prilog od povrća u srazmeri jedan prema jedan i prstohvat soli. Stavite namirnice u odgovarajući pleh za pečenje u rerni. Kuvajte na pari uz postavku Full Steam (visoki nivo pare) na 100° 13 do 15 minuta. I gotovo!

Ukus je izvrstan!

Kuvanje na pari sjajan je način pripreme raznih mahunarki i žitarica. Reč je o načinu pripreme u koji ne morate da uložite nimalo napora kako biste uživali u rezultatu izvrsnog ukusa. Na primer, isprobajte kuvanje na pari kvinoje, bulgura i kuskusa. Jedino o čemu morate voditi računa je vreme pripreme, koje se ipak razlikuje za svaku od tih namirnica.

Uz paru su namirnice još ukusnije.

Učinite svoje omiljene namirnice još ukusnijim bez dodatnog napora. Upotrebite paru za pripremu povrća, ribe, mesa, hleba, pa čak i deserta kako biste uz hrskavu koricu uživali u sočnoj unutrašnjosti namirnica punoj ukusa. 

Povezani članci

 • Ispecite bolji hleb pomoću pare.
  Bread on tray
 • Čišćenje i održavanje parne rerne
  Inside oven
 • Podignite svoja omiljena jela za fiku na novi nivo pomoću pare.
  Cake with cherry