100 years of better living

100 years of better living

The past, present and future of better living 

Founded in Sweden in 1919 by entrepreneur Axel Wenner-Gren, Electrolux has shaped living for the better for 100 years by reinventing what great taste, careand wellbeing experiences for our consumers. This is our story.

Vek ponovnog otkrivanja blagostanja u domaćinstvu

Electrolux je utemeljen na ideji lakših usisivača koji se jednostavnije koriste, koje je ta kompanija promovisala širom sveta kao oruđe za poboljšanje zdravlja i higijene. Od inovacije osnivača Aksela Vener Grena (Axela Wenner-Grena), koji je stavio metalne vođice na usisivač Model V, do puštanja prvog robotičkog usisivača na svetu na tržište – putovanje se nastavlja.

Vek inovacija u nezi tkanine

Mašina za pranje veša prozvana je najvećim izumom industrijske revolucije zbog svog uticaja na ulogu žena u društvu. Uz svoje razne doprinose, uključujući revolucionarnu mašinu za pranje veša „plutajućeg krilaʺ 1940-ih, Electrolux je korisnicima omogućio da svoje vreme počnu da provode baveći se zaista važnim stvarima, bez obzira na to je li reč o obrazovanju ili provođenju više vremena u krugu porodice.

Vek inovacija doživljaja ukusa

Stvaranje prijatnih kulinarskih iskustava uvek je bilo pokretačka snaga naših kuhinjskih inovacija. U istoriji smo se nadahnjivali svojom jedinstvenom profesionalnom baštinom kako bismo to i ostvarili. Revolucionarni multipraktik Assistent i rerne CombiSteam samo su neki od primera.

product exhibition

Electrolux Assistent: prepoznatljiv klasik nordijskog dizajna

Godine 1939. Electrolux je švedskom dizajneru i inženjeru Alvaru Leningu dao zadatak da pretvori profesionalni restoranski kuhinjski uređaj u manji, kompaktniji uređaj koji bi bio prikladan za kućnu upotrebu. Retki bi pomislili da će Electrolux Assistent postati jedan od najtrajnijih proizvoda kompanije, hvaljen i zbog svoje čvrste pouzdanosti i dizajna.

Revolucionarni model V

Model V uključivao je metalne vođice za klizanje podom kako bi efikasno usisao prašinu i prljavštinu, iako je bio manji i znatno lakši od svojih uspravnih prethodnika. Na ideju vođica došao je sam Vener Gren. Nije odmogla ni činjenica da je aparat bio dostojan predstavnik novog industrijskog dizajna tog doba u duhu nemačkog arhitekte Petera Berensa.

Prva na svetu: „Okrugla limenkaʺ

Mašina za pranje sudova D10, prozvana „Okruglom limenkomʺ, na tržište je puštena 1959. godine. Bila je to prva kompaktna mašina za pranje sudova za upotrebu na radnoj površini. U vreme kad većina kuhinja nije bila prilagođena za ugradnju mašina za pranje sudova, ovaj se model mogao ugraditi u većinu kuhinja bez potrebe za većim zahvatima.